Pages

Labels

Saturday, February 6, 2010

Tafsir Per Kata..!!Memperkenalkan sebuah Tafsir atau terjemahan Al-Quran yang komprehensif. Di susun oleh DR. Ahmad Hatta,MA (Indonesia).


Istimewa 5 dalam 1 :
 1. Terjemahan per kata
 2. Terjemahan ayat
 3. Asbab An-Nuzul (sebab-sebab turun ayat)
 4. Nota kaki sebagai huraian tambahan
 5. Indeks yang memudahkan pencarian sesuatu bab

Ciri-Ciri Menarik :
 1. Merangkumi 30 juzuk Al-Quran dengan 616 mukasurat.
 2. Kulit tebal dengan pilihan 5 warna (Hijau, Biru,Merah, Merah Jambu & Ungu).
 3. Berat hanya 1.3 kg.
 4. Saiz A4.
 5. mukasuratnya sama dengan Al-Quran Mushaf Uthmani yang kita gunakan di Malaysia.
Tafsir bukan Terjemahan, begitulah menurut penulis tafsir ini. kerana perkataanغشوة misalnya bermaksud tutup/tabir, tetapi di dalam Tafsir Per Kata ini tafsirnyaditulis terus di bawah setiap lafaz arabnya; "terdapat tutup (sehingga tidak melihat kebenaran)."

Tafsir Per Kata ini juga dilengkapi dengan Asbab An-Nuzul(sebab turun ayat) dan nota kaki bagi memperjelaskan lagi maksud sesuatu tafsiran. Semuanya lengkap dalam satu naskah sahaja.


Walaupun dalam bahasa Indonesia, tetapi mudah sahaja difahami. Tambahan pula, kita di Malaysia ini memang sudah biasa menggunakan tafsir Indonesia.Sangat sesuai dijadikan rujukan oleh semua lapisan masyarakat, tidak kira umur.Bagi mereka yang belum pernah belajar bahasa Arab, Tafsir ini sangat membantu. Setiap kalimah telah diceraikan, memudahkan anda mengetahui maknanya. Secara tidak langsung,membantu anda mengetahui tempat waqaf bacaan Al-Quran berdasarkan makna ayat yang sempurna. Begitu juga bagi mereka yang pernah belajar Bahasa Arab, Tafsir ini mampu membantu anda 'refresh' kembali kemahiran Bahasa Arab anda.

Bagi pelajar Pengajian Islam, SPM, STPM, STAM Guru-Guru Pendidikan Islam, Guru Kelas Khas Kemahiran Al-Quran (KKQ), Pegawai Jabatan Agama tidak lengkap kiranya jika tidak memiliki naskah Tafsir ini.

Tafsir ini lebih bermanfaat jika dijadikan hadiah hari lahir, hadiah buat ibu bapa, adik beradik, hantaran perkahwinan dan pelbagai lagi... Tetapi jangan lupa pula menggalakkan mereka membacanya...

Harga yang saya tawarkan ialah RM110.00 sahaja termasuk kos penghantaran dengan Pos Laju. Bagi yang tinggal sekitar Mentakab, Bangi dan Putrajaya, boleh berjumpa terus dengan saya untuk membelinya dengan harga RM100.00.

Jangan ketinggalan memiliki Tafsir yang hebat ini. Jika PlayStation, komputer, dan segala macam jenis alat permainan kita mampu beli, mengapa tidak Tafsir ini???


LANGKAH PEMBELIAN
 1. Hubungi saya atau SMS sahaja (Ustaz Ariff :019-3759091) untuk membuat tempahan.
 2. Buat bayaran melalui akaun Maybank (Zainul Ariff Husaini Bin Zainul Fuad : 1560-2025-5215).
 3. Penghantaran akan dibuat dalam masa 48 jam setelah bayaran anda disahkan.
Keraguan anda berkaitan hukum pos Al-Quran boleh rujuk : http://www.e-fatwa.gov.my/jakim/keputusan_view.asp?keyID=42

InsyaAllah, semoga kita semua beroleh manfaat di dunia dan di akhirat...

Terima Kasih


Kini berada di Nilai!!! sila hubungi :

UIAM Nilai - Syahir Safwan Ahmad Suhaimi (013-2002486)
USIM - Mohd Imran Ab Aziz (013-6422789)

0 comments: